Tuesday, November 2, 2010

Khasiat Buah TinKenapa Allah bersumpah demi buah tin dan Zaitun???...
Dalam Surah At Tin..
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
1. وَالتِّينِ وَالزَّيْتُونِ Demi (buah) Tin dan (buah) Zaitun,
2. وَطُورِ سِينِينَ dan demi bukit Sinai,...(surah At Tin)

ALLAH bersumpah dengan kedua-dua buah ini kerana kedua-duanya merupakan hasil bumi yang amat menakjubkan di tengah-tengah pohon yang lain.


Sebiji buah tin mengandungi 2 gm serat iaitu 20% daripada keperluan seharian manusia. Buah tin tidak mengandungi garam, lemak dan kolestrol tetapi mengandungi kalium, zat besi dan serat yang tinggi. Kajian menunjukkan bahawa serat terlarut mampu membantu gula dalam darah da
n mengurangi kolestrol dalam darah dengan mengikat di dalam saluran pencernaan manakala serat tidak larut dapat mencegah daripada kanser usus besar. Manakala makanan yang mengandungi serat mampu mengurangkan berat badan.

Di samping itu, buah tin mengandungi bahan antioksidan fenol yang tinggi mengatasi buah-buahan yang lain. Fenol bermanfaat bagi manusia, ini kerana ia berpotensi mencegah pelbagai penyakit jantung dan kanser. Penemuan ini dilaporkan oleh seb
uah lembaga penasihat yang dikenali sebagai California Fig Advisory Board berdasarkan kajian yang dilakukan di Universiti Scranton.

Tambahan pula, berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Jabatan Sains Ma
kanan di Universiti Rutgers, New Jersey, buah tin mengandungi phytostel yang mana mampu mengurangkan paras kolestrol sebanyak 10%-14% jesteru itu ia mampu mengurangkan penyakit jantung. Selain itu juga, ia digunakan bagi merawat penyakit bengkak prostat dan radang sendi jenis rheumatoid.

Sehubungan dengan itu, Dr. Oliber Alabester, iaitu Pengarah Institut Pencegah Penyakit di George Wasinghton Universiti Medical Center menyatakan bahawa, jika seseorang telah mengambil buah tin, sebenarnya telah mengambil makanan yang menjamin kesihatan dalam jangka panjang. Maka tidak hairanlah jika buah tin dikategorikan sebagai functional fruit oleh pakar-pakar. Functional Fruit ialah jenis makanan yang mengandungi bahan-bahan asas yang berkhasiat. Disamping bermanfaat bagi penjagaan kesihatan serta mampu mencegah serangan penyakit-penyakit tertentu. Justeru itu, California Fig Advisory Board, menggelarkan buah tin sebagai 'nature's most nearly perfect fruit' iaitu buah yang hampir mencapai tahap kesempurnaan secara semulajadi.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w:'Sekiranya aku katakan, Sesungguhnya buah yang turun dari syurga maka aku katakan inilah buanhnya Tin, Sesungguhnya buah syurga tiada keraguan'(Hadist riwayat Abu Darda; Suyuti)